Hopp til innhold

Bake brød

I det siste har jeg bakt brød noen ganger. Hovedsaklig fordi det er fantastisk godt med ferskt, hjemmebakt brød, men også fordi det er økonomisk og gøy å prøve seg fra litt fram. Fra start til slutt går det omtrent 2 timer. Det er omtrent bare 20 minutter med effektivt arbeid, resten er venting. Her er grunnoppskriften jeg bruker:

  • 6 dl vann
  • 3 ss olje
  • 1 kg mel/korn/frø
  • 2 ts salt
  • 50 g gjær

Slik gjør du:

  1. Varm opp vannet til 37 grader. 40-45 grader dersom du bruker tørrgjær. Bland i gjæren og oljen.
  2. Tilsett salt og mel/korn/frø. Bruk litt under halvparten hvetemel og resten valgfritt. Linfrø og solsikkefrø kan brukes. Helkornet hvete, sammalt hvete, rugmel, byggmel og havregryn er godt. Først det grove og deretter hvetemel totalt 0,9 kg. Tilsett gradvis resten til deigen er fint, men fortsatt litt bløt.
  3. La deigen heve under plast i 20-30 minutter.
  4. Bak ut deigene til brød og legg i brødform. Sett gjerne formene et lunt og litt varmt sted. Et triks kan være å gi stekeovnen bittelitt varme og sette formene der. La dem heve i 30-60 minutter, til de har min brødstørrelse.
  5. Stekes på nederste rille i 40 minutter. Ta gjerne brødene ut av formen og fukt dem litt de siste 2-5 minuttene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *