Hopp til innhold

4

Dagen i dag starta tidleg. Me skulle rekke fyrste ferge frå Moskenes til Bodø klokka sju. På veg til fergekaia letta ei havørn berre ti meter framfor oss. Eit mektig syn!

I Bodø traff eg ein av mine heltar frå barndommen, Pelle Politibil. Her kom me også over litt forvirrande skilting der gang- og sykkelvegen var stengt: “Følg gamle riksvei.“ Det er kanskje greit for dei som er kjent, men ikkje for oss turistar. Så det vart litt sykling på det som tydlegvis er den nye riksvegen. Ellers var det fin gang- og sykkelveg langt ut av Bodø.

Etter å ha sykla ei stund høyrde me voldsom torden og såg fleire lyn. Det var veldig grått framfor oss og kraftig vind. Me kjente også eit par regndrypp, men heldigvis kom det aldri noko skikkelig regn. Flaks.

Rett før me kom til Saltstraumen såg me noko stort og brunt i eit buskas ved vegen. Eg skjønte ikkje kva det kunne vere før det plutselig lea på seg. Det var ein diger elg. Og ikkje berre ein, men etterkvart som me kom nærmare var det tre store dyr der, ei ku og to kalvar. Dei såg på oss ganske lenge, men dessverre ikkje lenge nok til at Tore fekk tatt eit bilete.

I Saltstraumen er det fire tidspunkt i løpet av eit døgn der det er mest aktivitet. Me var så heldige at dette skjedde medan me hadde lunsjpause der. Heilt tilfeldig, men ganske artig.

Vidare var ikkje landskapet så veldig spennande. Det var mykje opp og ned, og ganske slitsomt å sykle. I tillegg var det stort sett berre skog, så me kunne i teorien ha sykla kor som helst i landet. Difor valgte me å ta ein litt kortare etappe, og legge oss inn på ein campingplass som dukka opp, Kjellingstraumen camping. Deilig med vaskemaskin og ein rolig kveld. Me traff på eit par lokalkjende syklistar, og dei meiner at morgondagens etappe er veldig flott. Så det er berre å glede seg.

9

I går vart det ingen blogg fordi me sykla til langt på kveld. I dag hadde vekkerklokka på 5:30 for å rekke fyrste ferge til Bodø.

Gårsdagens etappe gjekk gjennom resten av Lofoten. Me slo opp teltet to kilometer før fergekaia i Moskenes.

Dagen starta med eit stykke langs E10. Her var det mykje trafikk. Dei fleste køyrer fint, men spesielt her var det nokre stygge forbikøyringar. Ikkje ein kjekk plass å sykle, men når det berre går ein veg, er det ikkje så lett å unngå. Heldigvis kunne me etterkvart svinge av på 815 og følge den heile vegen til Leknes. Dette var noko heilt anna, med lite trafikk og fin utsikt. Her fant me også ein hyggelig kafé med pizza og is.

Etter Leknes fortsatte me utover på E10. Her var det heldigvis mindre trafikk enn før på dagen. Landskapet vart også finare jo lengre ut me kom. Heilt ytterst kom me til dei små fiskeværa ein forbinder med Lofoten. Stilig å sjå alle stativa til tørrfisk og kjenne den karakteristiske fiskeklukta.

Dette var ein fin etappe med strålende sol heile vegen. Trur dette har vore den varmaste dagen til no. Me kunne stort sett sykle i T-skjorte heile dagen. I tillegg passerte me 1000 sykla kilometer totalt på turen. Så då er me snart ein tredjedel på veg.

5

I dag har me nok hatt turens flottaste etappe til no. Me har sykla langs yttersida av Senja til Gryllefjord. Dagen starta tidleg. Det går berre tre daglege ferger frå Gryllefjord, og me ville vere sikre på å rekke siste ferge kl 19.

Det var kokvarmt i teltet då me vakna. Blå himmel, strålende sol og omtrent vindstille. Slik har det vore heile dagen i dag. Ein skikkelig fin sommerdag.

Landskapet her er heilt fantastisk. Stupbratte fjell rett ned i fjorden. Klart og blågrønt vatn. Og ein smal veg som svinger seg langs kysten. Det er også ein del tunnelar. Heldigvis har nesten alle ein brytar for syklistar som gjer at det tennas eit gult, blinkande lys ved fareskiltet om syklist i tunnelen. Då føles det ganske trygt å sykle gjennom. Det var også lite trafikk. Alt i alt ein behagelig plass å sykle.

Me rakk ferga kl 15 frå Gryllefjord, så no er me på veg over til Andøya.

3

I dag våknet vi opp til mørke skyer på himmelen. Heldigvis forsvant disse fort. Resten av dagen var det varmt og skyfritt! Dette har vært den fineste dagen til nå. En lokal fisker kunne fortelle at det bare hadde vært fem-seks slike dager siden mai. Vi var fornøyde, men han kunne tenkt seg litt mer vann i elven.

Vi har brukt dagen på å sykle over Sennalandet, fra Olderfjord via Skaidi til Alta. Totale ble det 108 km i dag, turens lengste etappe så langt. Og sykkelhjulet holdt helt fram til Alta. Nå er det reparert. Takk til MX Sport Alta for at de tok seg tid til å fikse hjulet med en gang!

I kveld har vi satt opp teltet på Alta River Camping. Kjekt med både dusj og vaskemaskin!

Det var en flott tur, selv om jeg ikke fikk syklet helt hjem. Totalt syklet jeg 534,8 km. På forhånd var jeg spent på hvordan så mye sykling langs hovedveier ville gå. Det viste seg å gå veldig greit. Stort sett alle biler, traktorer, motorsykler og vogntog tok hensyn ved å bremse ned og svinge godt ut ved forbikjøring. Bare noen få ganger tenkte jeg at enkelte biler kjørte litt for nært. Å sykle mange kilometer hver dag gikk også veldig greit. Det var ikke de lange avstandene flate strekkene som tok på, men alle høydemeterne i oppoverbakkene.

Sykkelveier er generelt veldig dårlig merket i Norge fant jeg ut av. Noen steder var det forbudt for syklende langs veien og man ble da henvist til sykkelveier. Disse var generelt dårlig merket. Noen steder skulle man bare fortsette videre hvor det virket mest naturlig. Andre steder måtte man svinge av veien for å komme riktig. Ofte var disse ikke skiltet eller merket. Ellers savnet jeg et skilt som opphever forbud mot sykling langs veien. Man blir som syklist opplyst om at det er forbud mot sykling på veien, men det er ingen informasjon om når man kan sykle tilbake til veien igjen. Nasjonale sykkelruter var det heller ikke godt å bli klok på. Det kan virke som om disse bare eksisterer på kartet. De jeg syklet langs var i alle fall ikke merket og flere steder ikke tilrettelagt for syklister. Det var også vanskelig å finne informasjon om hva slags type vei det var (grus, sykkelsti, bilvei etc).

Her er en oversikt over erfaringene jeg hadde med noe av utstyret jeg brukte på turen:

Ortlieb Back-Roller Plus: Sideveskene fungerte helt utmerket. De var helt vanntette, enkle å feste på sykkelen og hang godt fast.

Bikepack A8 styreveske: Fungerte bra, men jeg er usikker på hvor lenge den holder. Skal man ta bilder, følge med på kartet og småspise underveis må dette være lett tilgjengelig. Da er det greit med en styreveske.

Exped DownMat 7 M: Oppblåsbart liggeunderlag med dun. Etter en lang dag med mye sykling var det helt fantastisk å kunne legge seg ned på et behagelig liggeunderlag. Det går et par minutter på å pumpe det opp, men det er definitivt verdt det etterpå.

Hilleberg Nallo 3 GT: Teltet fungerte helt utmerket. Jeg kunne nok fått tak i et mindre og letter telt, men godt plass gir ekstra komfort. Teltet har dessuten smarte løsninger og gir god beskyttelse.

Sykkelsko: Det er ikke uten grunn av syklister bruker sykkelsko.

Sykkelskoovertrekk: Eller sykkelskogamasjer om du vil. Beskytter mot regn og kald vind. En våt sykkelsko tørker først etter en dag med våte og kalde føtter.

Varme klær: Ullundertøy, lue og varme votter trenger man. Det kan fort bli kaldt på fjellet.

Ekstra sko: Etter en lang dag med sykling er det herlig å få av sykkelskoene og på med noen andre. Skal man sette opp telt og det har regnet, blir man våt på bena. Jeg brukte pose-i-sko-trikset siden joggeskoene ikke var vanntette.

Kokeutstyr: Jeg hadde med meg deler fra et stormkjøkken, i tillegg til en gassbrenner fra Biltema. Dette fungerte veldig bra. Gass er enklere og raskere enn drivstoffbrennere.

Matboks: I stedet for å bruke tallerkenen ble en tett matboks brukt til middag. Det er like praktisk å spise fra denne, og middagsrester kan spares til neste måltid

Kart: Jeg hadde med meg et planleggingskart for syklister over Norge i målestokk 1:1 million. Det fungerte stort sett bra. Jeg hadde også med meg utdrag fra en NAF-veibok hvis jeg trengte mer detaljert kart. Vær obs på at nasjonale sykkelruter og andre sykkelruter på kartet nødvendigvis ikke er de enkleste veiene. Sjekk på forhånd så du slipper å havne på en svingete og humpete grusvei over fjellet. Med mindre du ønsker det så klart.

Tynne ullhansker: Perfekt som sykkelhansker. Holder seg varme hvis de blir våte og bestykker ganske godt mot vind.

Barends: Jeg monterte barends på sykkelstyret før turen. Det er jeg glad for. Disse ble brukt veldig mye og gjorde syklingen mer komfortabel for meg. Litt variasjonsmuligheter er også bra.

Refleksvest, sykkellykter: Ble bare brukt en gang i tykk tåke. Kan være greit i tunneler.

Jeg fikk ikke brukt for ekstra sykkelbuksen, tallerken, buff, førstehjelpssaker, en del verktøy, hodelykt, myggmiddel, solkrem. Med unntak av ekstra sykkelbukse og tallerken ville jeg nok tatt med meg dette neste gang også. Se også pakkelisten

Her er en oversikt over hva jeg hadde med meg på sykkelferien:

 • Sykkelveske venstre:
  • 4 par tynne ullsokker
  • Treningsbukse
  • Bokser
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Lakenpose
  • Oppblåsbar pute
  • Fleecegenser
  • T-skjorte
  • Sykkeljakke
  • Ekstra sykkelbukse
  • Badeshorts
  • Ullstillongs og -trøye
  • Tynne ullhansker
  • Vindvotter
  • Sykkelskoovertrekk
  • Lue
  • Buff
  • Lett turhåndkle
  • Dopapir
  • Toalettsaker (tannbørste, tannkrem, barbermaskin, ørepropper, antibac, såpe, vaselin)
  • Førstehjelpssaker
  • Mobillader
  • Ekstra kamerabatteri + minnekort
 • Sykkelveske høyre:
  • Regnjakke
  • Regnbukse
  • Vektøy (sykkelpumpe, strips, dekkspaker, umbraconøkler, kjedekutter, lappesaker, slange, leatherman, bremseklosser, liggeunderlaglappersaker, teip, kjedeolje)
  • Hodelykt
  • Lette joggesko
  • Stekepanne, tallerken, bestikk, gassboks, gassbrenner, kjele, svamp, oppvaskmiddel, sleiv/stekespade, salt/pepper, smør
  • Myggmiddel og solkrem
  • Drikkeflaske
  • Matpose og tett matboks
 • Styreveske:
  • NAF-veibok
  • Sykkelkart
  • Blyant
  • Lommebok
  • Lesebrett
  • Speilreflekskamera
  • Mobiltelefon
  • Solbriller
  • Refleksvest
  • Sykkelnøkkel
 • På sykkelen:
  • Lykt foran
  • Lykt bak
  • Speedometer
  • Drikkeflaske i holder
  • Sykkellås
  • Telt
 • På kroppen:
  • Sykkelbukse
  • Sykkelsko
  • Sykkelhansker
  • T-skjorte
  • Hjelm

Jeg hadde bestilt togbillett fra Eina på Gjøvikbanen til Oslo og videre til Egersund denne kvelden. Jeg hadde god tid og tok det derfor rolig denne dagen. Fra Fluberg syklet jeg til Hov og videre over et fint hytteområde til Eina. Underveis ble det en del mat- og lesepauser. Kl. 19:58 på kvelden gikk jeg på toget fra Eina til Oslo hvor jeg byttet tog og havnet i Egersund 6:19 neste dag. Etter en liten kilometer var jeg hjemme

Strekning: 37,10 km, Effektiv sykling: 2.21.41 t, Gjennomsnittsfart: 15,7 km/t

Dagen startet med sykkeltur til Fagernes skysstasjon for å dusje. På veien dit så jeg en rev. Nydusjet og klar syklet jeg inn på den 34 km lange sykkelstien fra Fagernes til Bjøgo. Dette var en fin strekning. Den gamle Valdresbanen er fjernet til fordel for en sykkelsti. Langs stien stod det skilt med informasjon om banen, stasjonene og forklaringen på jernbaneskiltene.

Valdresbanen

Jeg syklet litt på E16 før jeg tok inn på Fv33. Etter en lang bakke kom jeg opp til tåke. Her var det så dårlig sikt at jeg slo på sykkellyktene og tok på refleksvesten. Det var nesten bare lysene på møtende biler jeg kunne se. Veien videre gikk greit og ved Dokka begynte jeg å lete etter en teltplass. Det viste seg å ikke være enkelt. I midten av dalen gikk det en elv. Alle andre steder hvor det ikke var for bratt var det stort sett bebyggelse eller dyrket mark. Dårlig med teltplasser med andre ord. Etter omtrent en time kom jeg til Fluberg, og her fant jeg en teltplass på et lite friområde nær en båthavn.

Strekning: 85,97 km, Effektiv sykling: 4.52.09 t, Gjennomsnittsfart: 17,6 km/t

Fredagen startet bra. Jeg syklet videre innover Sjodalen i ganske fint vær. Jeg passerte en del gamle fjellgårder som lå langs veien. De fleste hadde gress på taket og var laftet. Dette var nok den flotteste strekingen på sykkelturen.

Sjodalen

Litt lenger oppe syklet jeg forbi startpunktet for den populære turen over Besseggen. Jeg hadde god utsikt til Knutshøe (1517 moh), og kunne skimte Besseggen under skyene i bakgrunnen.

Knutshøe, Besseggen i bakgrunnen

Det skulle bli snø langs veien før jeg var på turens høyeste punkt. Etter mer sykling kom jeg opp til Valdresflya (1389 moh). Her lå snøen tykt, og jeg kunne tatt meg en skitur hvis jeg hadde hatt ski. Det hadde jeg ikke, men det ble en liten tur over snøen til en stein for å spise lunsj. Sola tittet også fram. Etter en liten times tid var jeg blitt både mett og solbrent. Turen fortsatte nedover. Og nedover. Etter 500 høydemeter nedover stoppet jeg på Beitostølen for å kjøpe ny gassflaske til gassbrenneren og mat. Deretter syklet jeg mer nedover og endte opp på Fagernes, hvor jeg slo leir.

Valdresflya

Nå lå jeg 50 km etter den opprinnelige planen, og måtte vurdere om jeg ville rekke hjem til jobbstart i Egersund på fire dager. Jeg regnet ut at for å rekke det måtte jeg sykle minst 125 km på hver av de fire kommende dagene. Det ville dessuten bli ganske mye opp-og-ned-sykling på veien videre. Jeg konkluderte med at jeg sannsynligvis ikke ville rekke det. Planen ble endret til å sykle østover mot jernbanen og ta denne hjem til Egersund.

Strekning: 99,52 km, Effektiv sykling: 5.32.29 t, Gjennomsnittsfart: 18,0 km/t

Tredje dag startet med punktering. Jeg skulle pumpe litt mer luft i forhjulet på sykkelen da jeg hørte luften sive ut. Det viste seg at det var en lekkasje mellom ventil og sykkelslangen, så da ble det slangebytte. Etter dette, og pakking, trillet jeg nedover fra Dovre mot Dombås. På Dombås handlet jeg et par sykkelslanger og mat før jeg fortsatte nedover mot Sel. Jeg syklet av E6 i Sel på 300 moh. Jeg måtte opp 300 høydemeter og like mye ned igjen for å komme meg til Vågåmo.

Dette var stigningens dag, og jeg begynte igjen å ta høydemeter oppover Sjodalen. I starten av bakken luktet det svidde bremser fra bilene som kom imot meg, et sikkert forvarsel på en lang og bratt oppoverbakke. Jeg møtte dessuten tre veteranbiler på vei oppover. Sjåførene hadde tidsriktig bekledning og hilste til meg. Jeg er ganske sitter på at det var disse karene, som kjører T-Ford-biler fra 1920-taller fra Lindesnes til Nordkapp.

 

Sjodalen

Etter mange timer med sykling, svetting og pauser kom jeg meg endelig oppover Sjodalen og innover. Dette var et virkelig flott område! Dalen ligger vakkert til mellom høye fjell med snø på. Jeg fant meg en teltplass med utsikt på omtrent 900 moh.

Overnatting i Sjodalen

Streking: 107,85 km, Effektiv sykling: 5.29.59 t, Gjennomsnittsfart: 19,6 km/t