Hopp til innhold

Sykkelferie: Oppsummering og erfaringer

Det var en flott tur, selv om jeg ikke fikk syklet helt hjem. Totalt syklet jeg 534,8 km. På forhånd var jeg spent på hvordan så mye sykling langs hovedveier ville gå. Det viste seg å gå veldig greit. Stort sett alle biler, traktorer, motorsykler og vogntog tok hensyn ved å bremse ned og svinge godt ut ved forbikjøring. Bare noen få ganger tenkte jeg at enkelte biler kjørte litt for nært. Å sykle mange kilometer hver dag gikk også veldig greit. Det var ikke de lange avstandene flate strekkene som tok på, men alle høydemeterne i oppoverbakkene.

Sykkelveier er generelt veldig dårlig merket i Norge fant jeg ut av. Noen steder var det forbudt for syklende langs veien og man ble da henvist til sykkelveier. Disse var generelt dårlig merket. Noen steder skulle man bare fortsette videre hvor det virket mest naturlig. Andre steder måtte man svinge av veien for å komme riktig. Ofte var disse ikke skiltet eller merket. Ellers savnet jeg et skilt som opphever forbud mot sykling langs veien. Man blir som syklist opplyst om at det er forbud mot sykling på veien, men det er ingen informasjon om når man kan sykle tilbake til veien igjen. Nasjonale sykkelruter var det heller ikke godt å bli klok på. Det kan virke som om disse bare eksisterer på kartet. De jeg syklet langs var i alle fall ikke merket og flere steder ikke tilrettelagt for syklister. Det var også vanskelig å finne informasjon om hva slags type vei det var (grus, sykkelsti, bilvei etc).

Her er en oversikt over erfaringene jeg hadde med noe av utstyret jeg brukte på turen:

Ortlieb Back-Roller Plus: Sideveskene fungerte helt utmerket. De var helt vanntette, enkle å feste på sykkelen og hang godt fast.

Bikepack A8 styreveske: Fungerte bra, men jeg er usikker på hvor lenge den holder. Skal man ta bilder, følge med på kartet og småspise underveis må dette være lett tilgjengelig. Da er det greit med en styreveske.

Exped DownMat 7 M: Oppblåsbart liggeunderlag med dun. Etter en lang dag med mye sykling var det helt fantastisk å kunne legge seg ned på et behagelig liggeunderlag. Det går et par minutter på å pumpe det opp, men det er definitivt verdt det etterpå.

Hilleberg Nallo 3 GT: Teltet fungerte helt utmerket. Jeg kunne nok fått tak i et mindre og letter telt, men godt plass gir ekstra komfort. Teltet har dessuten smarte løsninger og gir god beskyttelse.

Sykkelsko: Det er ikke uten grunn av syklister bruker sykkelsko.

Sykkelskoovertrekk: Eller sykkelskogamasjer om du vil. Beskytter mot regn og kald vind. En våt sykkelsko tørker først etter en dag med våte og kalde føtter.

Varme klær: Ullundertøy, lue og varme votter trenger man. Det kan fort bli kaldt på fjellet.

Ekstra sko: Etter en lang dag med sykling er det herlig å få av sykkelskoene og på med noen andre. Skal man sette opp telt og det har regnet, blir man våt på bena. Jeg brukte pose-i-sko-trikset siden joggeskoene ikke var vanntette.

Kokeutstyr: Jeg hadde med meg deler fra et stormkjøkken, i tillegg til en gassbrenner fra Biltema. Dette fungerte veldig bra. Gass er enklere og raskere enn drivstoffbrennere.

Matboks: I stedet for å bruke tallerkenen ble en tett matboks brukt til middag. Det er like praktisk å spise fra denne, og middagsrester kan spares til neste måltid

Kart: Jeg hadde med meg et planleggingskart for syklister over Norge i målestokk 1:1 million. Det fungerte stort sett bra. Jeg hadde også med meg utdrag fra en NAF-veibok hvis jeg trengte mer detaljert kart. Vær obs på at nasjonale sykkelruter og andre sykkelruter på kartet nødvendigvis ikke er de enkleste veiene. Sjekk på forhånd så du slipper å havne på en svingete og humpete grusvei over fjellet. Med mindre du ønsker det så klart.

Tynne ullhansker: Perfekt som sykkelhansker. Holder seg varme hvis de blir våte og bestykker ganske godt mot vind.

Barends: Jeg monterte barends på sykkelstyret før turen. Det er jeg glad for. Disse ble brukt veldig mye og gjorde syklingen mer komfortabel for meg. Litt variasjonsmuligheter er også bra.

Refleksvest, sykkellykter: Ble bare brukt en gang i tykk tåke. Kan være greit i tunneler.

Jeg fikk ikke brukt for ekstra sykkelbuksen, tallerken, buff, førstehjelpssaker, en del verktøy, hodelykt, myggmiddel, solkrem. Med unntak av ekstra sykkelbukse og tallerken ville jeg nok tatt med meg dette neste gang også. Se også pakkelisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *