Hopp til innhold

13

No var endeleg dagen komen då me skulle sykle siste etappe til Lindesnes. Me hadde kun tre mil igjen, og valgte difor å sove lenge. Det var litt vemodig å pakke teltet og vite at dette vart siste dagen med sykling.

Me forlot campingplassen i Lyngdal og sykla mot Spangereid. Det starta ganske brutalt med ein lang og bratt oppoverbakke. Gårsdagen kjentes godt i beina. Dermed måtte eg av og trille sykkelen i dei to verste bakkane. Det gjekk heldigvis litt betre etterkvart som eg kom skikkelig i gang.

På Spangereid stoppa me ved Spangereidkanalen for å spise lunsj. Dette er ein kanal som gjer at båtane ikkje må gå rundt Lindesnes.

Herfrå var det kun sjarmøretappen på vel ei mil igjen. Ute ved Lindesnes vart me møtt av ein av dei som jobba der. Han lurte på om me kom frå Nordkapp. Dette kunne me bekrefte. Dermed ringte han til fyrvoktaren. Han kunne ta i mot oss ved fyrvoktarboligen. Der fekk me skrive ei helsing i ei gjestebok for alle som kom dit etter å ha sykla eller gått frå Nordkapp. Han tok også bilete av oss for å lime inn i boka.

Snart kom Marianne køyrande frå Egersund for å hente oss. Og dermed er dessverre turen slutt. Totalt vart det 2982 kilometer og fem veker på sykkelen. Me har hatt ein fantastisk tur full av inntrykk og opplevelser. Denne turen vil me absolutt anbefale. Sjølvsagt har det vore stundar der me har vore trøytte, slitne i beina, våte og kalde, men dei positive stundene har vore i desidert fleirtal. Me har vore utruleg heldige med været, og kunne ikkje drøymt om ein betre tur. Tusen takk til alle som har åpna hus og heim, heia på oss undervegs og fulgt oss på bloggen! Det setter me veldig pris på!

3

I går var me litt usikre på kor langt me ville kome. Me har tidlegare sykla frå Oslo til Egersund. Då sykla me same strekning som me starta på i går, men motsatt veg. Me hugsa begge dette som eit ganske slitsomt stykke.

Frå Egersund sykla me fyrst til Sokndal. Her skulle fjella starte. Difor kjøpte me kvar vår softis for å mote oss opp. Fyrst skulle me over frå Sokndal til Jøssingfjord. Her var det grei stigning, men plutselig var me på toppen. Me var jo ikkje blitt sveitte ein gong! Dette lova bra for resten av etappen. Ned bakken kunne me sykle i dei gamle tunnelene som ikkje er i bruk av bilane meir. Kjekt med eigne tunneler for syklister. Nede ved fjorden passerte me Helleren. Dette er ein stor hellar med hus under. Dei ligg slik at dei aldri vil bli truffe av regn.

Frå Jøssingfjorden skulle me over neste fjell, til Åna Sira. Her var det ein lang og svingete oppstigning. Denne gongen vart me ganske sveitte, men plutselig var me på toppen her også. Då hadde me sykla frå havnivå og 250 meter opp på nokre få kilometer. Fin utsikt utover og stilig landskap.

Frå Åna Sira bar det oppover med ein gong. No skulle me over til Flekkefjord. I Flekkefjord vart det pizza på restaurant. Planen var eigentlig å avslutte i Flekkefjord, men klokka var ikkje meir enn 17 og beina kjentes bra ut hos begge.

Frå Flekkefjord venta eit stykke langs E39. Heldigvis er det tilrettelagt for syklister på nokre grusvegar som går parallelt. Det er likevel ganske dårlig å sykle der, med laus grus, humpete, og så bratte bakker at ein må trille sykkelen store deler av vegen. I tillegg må ein også ut på E39 to gonger. Her skulle det absolutt vore gang- og sykkelveg.

Frå E39 tok me av på ein freda vegstrekning. Det stod ingen informasjonsskilt om kva dette betydde, men me trur det vil seie at vegvesenet ikkje treng vedlikehalde vegen meir. Basert på vegstandarden føltes det i alle fall slik ut.

Denne vegen kjem ut ved Feda. Her kan bilane på E39 køyre inn i ein tunnel, vidare over ei bru og til slutt inn i ein ny tunnel. Dette er forbode for syklistar. Det vil seie at me må rundt eit fjell, inn ein fjord og over eit nytt fjell.

Innerst i fjorden ligg Kvinesdal. Då me kom dit byrja det så vidt å mørkne. Me følte oss framleis ganske pigge i beina, så me bestemte oss for å ta fatt på nok ein stigning, denne gong for å kome over til Lyngdal. Der såg me oss ut ein campingplass. Me ringte, og det var heilt greit at me kom seint og fant oss ein plass til teltet.

To kilometer før campingplassen, punkterte Tore. Veldig kjedelig. Dermed kunne me ikkje krype i soveposen før midnatt. Gårsdagens etappe vart turen lengste med 137 kilometer, og også den med flest høgdemeter klatring, 2141 meter. No har me omlag 3 mil igjen til målet på Lindesnes.

5

Med nysmurte kjeder og godt med luft i dekkene rullet vi ut fra Sola. Det gikk raskt på godt sykkelveier. Været var bra og vinden blåste akkurat den veien vi skulle. Vi syklet langs Solastranden og videre sørover langs kysten.

De første milene gikk veldig fort. Terrenget var flatt og fint på Jæren.

Ruten går flere steder helt nede ved sjøen. Noen steder på grusveier og stier. Vi fulgte samme trase som Nordsjørittet, bare mottatt vei. Rett før Hå gamle prestegård måtte vi krysse en hengebro.

Et sted stod det noen kyr å sperret veien. Men med litt bestemt gange mot dem så fikk vi passere.

Etter noen mil kunne vi se fjell i horisonten. Det nærmet seg Dalane. Landskapet endret seg brått fra paddeflate Jæren til mer kupert terreng i Dalane.

Vi syklet på den gamle vestlandske hovedvei fra Ogna til Hellvik. Her var det mange bratte bakker. På en infotavle kunne vi lese at veien var bygget mest mulig i en rett linje. Det var slik ingeniørene hadde lært å bygge veier i Danmark. Vi konkludere raskt med at rette veier passer bedre i Danmark enn i Norge, for her gikk det mye opp og ned. Fram til 1940 var dette hovedveien langs kysten.

Plutselig skrek Johanne! Det viste seg å være en huggorm på stien. En liten babyhuggorm. I løpet av dagens etappe så vi totalt fire små hoggormer på veien. Og vi ble skremt like mange ganger.

Etter en kilometer på riksvei 44 tok vi av mot den gamle jærbanen. Det er laget fin turvei her fra Hellvik til Egersund. Flott kystlandskap.

Framme i Egersund ble vi igjen mottatt med flagg. Denne gangen av mine foreldre. Vi fikk veldig god middag og dessert. Det er behagelig med nok en dag under tak og hyggelig selskap. I morgen går turen videre mot Flekkefjord.

3

Det var luksus med tak over hodet når det regnet mye ute! I går ble det bare enkel Fjordland til middag. Til dessert testet vi Toros sjokolademousse. Ganske godt. Spesielt etter en lang dag med sykling.

Dagens etappe startet med regn. Vi syklet nedover langs kysten fra Sveio. En stund før Haugesund stoppet vi for å sjekke busstidene for Kystbussen. Google sa at vi akkurat ikke ville rekke neste buss. Vi ga likevel gass og satset på at veien var god. Akkurat da begynte det å plaskregne skikkelig. Vi lå ikke så verst an da vi ankom Haugesund. Men rutebilstasjonen fant vi ikke med en gang. Etter en rundtur innom sentrum rullet vi inn på holdeplassen. Akkurat idet Kystbussen kjørte avgårde. Litt kjedelig, men venterommet var fint.

Vi fikk heldigvis plass til syklene på neste avgang en time seinere. I løpet av bussturen inn mot Stavanger tok vi vår siste ferje. Det ble feiret med hver vår svele med smørkrem.

Været hadde nå blitt fint. En liten mil inn til Sola skulle gå raskt. Det tenkte vi i alle fall helt til vi oppdaget at bakhjulet til Johanne var flatt. Et glasskår ble fjernet og slangen ble byttet. Videre brukte vi litt tid på navigeringen. Men sykkelstiene her var veldig fine! Nesten framme punkterte Johanne igjen! Denne gangen var det et tidligere lappet hull som hadde gått opp igjen. Litt kjedelig men vi fikk fikset hjulet. Vi kan tydelig se at sykkeldekkene bak har blitt slitt en god del i løpet av turen. Kanskje vi snart må ha nye?

Vel framme hos tanten til Johanne på Sola ble vi godt mottatt. Her var flagget framme og vi fikk kjempegod middag og dessert. Kjekt med familie langs ruten! I morgen går turen over Jæren til hjembyen min, Egersund.

5

Det var deilig med ein ordentlig kviledag i går. Me fekk fyrst overnatte hos tante Inger og familien. Derfrå sykla me heile elleve kilometer til Skjold for å besøke Ragnhild og André. Veldig koselig begge stader.

I Bergen fekk eg endeleg skaffa meg eit regntrekk til hjelmen. Dette har eg ønska meg kvar gong det har regna kraftig, men gløymt igjen når det har blitt opphold. Det ser kanskje ikkje så vakkert ut, men forhåpentligvis er det slutt på vatn som renn nedover nakken og halsen. I butikken fekk me også bekrefta at me berre må leve med våte føtter, med mindre me kjøper vanntette sko. Gamasjer til å ha over sykkelskoa vil før eller seinare trekke vatn frå undersida, og då blir ein våt. Så då får me fortsette med dei skoovertrekka som me har.

I dag var det tidleg opp og tid for nok ein dag på sykkelen. Det starta med friskt driv ut av Bergen. Dette varte heilt til me kom til Fanafjellet. Nederst i bakken stod to bønder og jobba med eit gjerde. Då me sykla forbi høyrte med at ein av dei kommenterte at me hadde ein helsikkes bakke framfor oss. Og han hadde heilt rett! På 233 meter over havet tok heldigvis bakken slutt. Det bar raskt ned igjen, til ein voldsom uling frå bremsene til Tore. Det viste seg at belegget var slitt. Flaks at me hadde eit nytt par i reserve.

Deretter gjekk vegen vidare til Halhjem fergekai. Over på Stord sykla me på vestsida av øya. Dette var ein fin veg å sykle, med slake og fine bakkar. Vidare bar det over fleire bruer for å kome seg ut til Bømlo. Her var det fin utsikt. I tillegg var det brei og fin gang- og sykkelveg over alle bruene. Slik skulle det vore overalt.

På Bømlo haldt me på å sykle feil, ut til Mosterhamn. Heldigvis sjekka Tore tilfeldigvis GPSen slik at me fekk henta oss greit inn igjen. Over Bømlo var det veldig fint. Lite trafikk og fint kystlandskap å sjå på. Me fekk ikkje tatt så mange bilete fordi me ville rekke ei ferge. Me rakk ferga frå Langevåg til Buavåg med grei margin. Det starta å regne nokre kilometer før fergekaia, men me er veldig fornøgde med at været haldt seg fint så lenge.

No er me komt fram til hytta til tante Marta og familien. Fantastisk at me får lov til å låne denne av dei. I morgon er det meldt mykje regn. Då skal me prøve å få syklane med på kystbussen frå Haugesund. Det er forbode å sykle gjennom dei undersjøiske tunnelene. Før gjekk det ei ferge mellom Skudeneshavn og Stavanger, men denne er lagt ned. Dermed blir det buss. Derfrå skal me vidare til Sola og besøke tante Marta og familien. Det blir koselig!

6

Uthvilte og tørre la vi i vei fra Vågenes camping. Både været på morgenen og værmeldingene for dagen så lovene ut. Vi syklet via Manger og Knarvik inn mot Bergen.

Rett etter Nordhordalandsbroen og 50 meter før kommunegrensen til Bergen begynte det å dryppe litt fra himmelen. Ikke uventet Bergen. Sykkelveien gikk i en sving under broen. Her passet det godt med en energibar og litt pause. Etter noen minutter stoppet regnet og vi fortsatte.

I dag har alt sett veldig tydelig og klart ut. Sikkert fordi været har vært bra og sikten god. Vi har syklet langs gårder, over broer med god utsikt og gjennom boligområder i bratt terreng.

Inn mot Bergen var sykkelveien godt merket. Vi syklet faktisk en del på egne sykkelstier og sykkelfelt. Ruten gikk rett over Bryggen og videre til Inger med familie, tanten til Johanne. Her ble vi godt mottatt! Det stod flagg utenfor inngangspartiet og vi fikk kjempegod chili con carne-middag med god dessert fra egen hage. Foreldrene og søsknene til Johanne kom også på besøk for å treffe oss. I morgen skal vi sykle hele ni kilometer. Det blir hviledag i Bergen hos Johanne sin søster.

5

Da vi stod opp så det faktisk ut som om været skulle bli bedre enn gårsdagens. Men det varte ikke lenge før det begynte å dryppe fra himmelen. Vi tok hurtigbåten til Krakhella som planlagt. Der ventet vi i 20 minutter før vi gikk på neste ferje. Den tok oss over til Rutledal.

Fra Rutledal gikk det oppover. I følge ferjemannskapet skulle det være ganske fint oppover dalen. På grunn av regn og tåke fikk vi ikke sett så mye til det. I dag har vi faktisk syklet en del med baklyktene på siden det har vært så grått. Det har regnet mer eller mindre konstant i hele dag. Derfor har det ikke blitt så mange bilder.

Vi ankom Sløvåg akkurat idet ferja lukket bommen og kjørte utover. Dermed ble det en times venting på neste ferje. Litt dårlig planlegging av oss. Heldigvis var det oppvarmet venterom på kaien.

Fra Leirvåg syklet vi i Nordhordland med retning mot Bergen. For første gang på turen har vi nå tatt inn på en hytte på en campingplass. Godt å få tørket opp skikkelig. Da vi betalte fikk vi hver vår dusjpolett gratis fordi vi så kalde og våte ut. I morgen går turen til Bergen.

6

I går vakna med opp på fergekaia i Hamnsund. Den fyrste båten vidare gjekk ikkje før 11.25. Dermed vart det ein rolig morgon. Då me kom til fergekaia kvelden før, traff me ei dame som lurte på kva me såg etter. Me fortalte at me skulle ta båten vidare og var på jakt etter teltplass. Ho sa at det var sonen hennar som eigde jordet ved kaia og at me berre måtte sette opp teltet der. Det einaste me måtte vere obs på var flått. Og flått var det nok av! Om morgonen kunne me telle 67 stykker som hadde satt seg på myggnettinga i teltet.

Det fyrste me gjorde i går var å ta hurtigbåt frå Hamnsund til Hareid. Herfrå bar det vidare forbi Ulsteinvik og over Gurskøy. Det me såg av landskapet var veldig fint. Fjell og fjordar. Dessverre var det lågt skydekke og regn, så det vart kun enkelte glimt innimellom.

Vidare tok me ferge frå Årvik til Koparnes. Her kom me i snakk med billettøren på ferga. Han var imponert over turen vår og syns at me har gjort eit godt stykke arbeid. Dermed spanderte han på oss ei svele også. Veldig hyggelig.

Denne dagen har stort sett alle måltid og pauser blitt gjennomført i busskur. Middagen bestod av laksepasta frå Fjordland. Kjekt med ein enkel middag når været er slik.

Frå Koparnes sykla me til Selje. No er me i Sogn og Fjordane. Planen var eigentlig å sykle ut til Måløy, men me droppa det sidan det var så grått. Dermed kunne me også ta morgonbåten frå Selje kl 06.50. No sitter me på hurtigbåt på veg til Krakhella. Det nærmer seg faktisk Bergen. Kanskje er me der allereie i morgon?

5

I går vart det sykling til langt på kveld, så dermed vart det ingen blogg før no. Dagen starta surt med regn. For å unngå søkkvått telt seinare, valgte me å pakke innerteltet for seg.

Etter å ha sykla få kilometer, punkterte eg. Dermed vart det stopp for å skifte slange. Heldigvis hadde regnet gitt seg. Vidare sykla me retning Kristiansund og fant busstoppet utanfor Atlanterhavstunnelen. Her måtte me ringe fylkeskommunen for å bli henta av taxi. Det er forbudt å sykle gjennom tunnelen, men det er oppretta eit tilbod slik at ein betaler ein liten sum for å få skyss gjennom. I følge skiltet var det maks ein times venting. Etter å ha venta over ein time, ringte me opp igjen. Det viste seg at dei sleit med å finne sykkelstativ til taxien! Heldigvis dukka det snart opp ein bil, men ein del bortkasta tid.

Frå Atlanterhavstunnelen var ruta godt skilta. Me sykla på sørsida av Averøy. Deretter var det vidare på Atlanterhavsvegen. Stilig landskap, men dessverre var det ganske grått. Likevel, mange fine bruer og fint å sykle nesten heilt ute i havgapet. Her fulgte me Atlanterhavsvegen og kysten heilt til Bud.

Frå Bud sykla me endå ei mil før me klarte å finne ein plass å overnatte. Det regna og byrja å bli mørkt. I tillegg var det berre jordbruk langs vegen, så me leita ein stund før me fant noko. Til slutt tok me av langs ein tursti og fulgte den innover. Her dukka det opp ein stor og fin gapahuk. I følge oppslaget på veggen var denne til fri bruk. Me fekk akkurat plass til å ligge på den eine benken der. Dermed slapp me også å slå opp teltet. Vidare kan det meldes om eit nytt dyreinnslag på turen: grevling. Me såg også ganske mange hjort.

I dag har me fortsatt vidare langs kysten. Frå Hollingen tok me ferga over til Aukra. Ei veldig fin øy å sykle over. No er me på veg vidare til neste øy, Finnøya. Dessverre har det vore ganske grått i dag også. Og det er meldt endå meir regn i morgon.

5

I dag starta me tidlegare ein dei forrige dagane, og var på vegen kl. 9. Etter å ha sykla forbi jordbrukslandskap, skog og mykje opp og ned, kom me til fylkesgrensa til Møre og Romsdal. Her forandra landskapet seg også brått. Dette har nok samanheng med at me kom ut til kysten igjen. Trøndelag har stort sett vore ganske likt overalt, og me var blitt ganske lei av skog, dyrka mark og bratte bakkar. Dessverre kom også regnet med det nye fylket, men me er jo på Vestlandet no.

Rett før kl. 12 kom me til Aure. Me fekk verkeleg kjensla av å vere på Vestlandet då me fant ut at dagens middag på kafeen var raspeballar. Det er jo torsdag i dag. Det fekk heller bli tidleg middag, for raspeballane freista. Her var det sjølvforsyning, og til den prisen trur eg ikkje at dei skal ha så alt for mange sultne syklistar innom før dei vil slutte å tene pengar. Me vart i alle fall gode og mette.

Regnet hadde heldigvis slutta til me var ferdige med middagen. Dermed bar det vidare langs vakkert kystlandskap. I dag har me kryssa fleire bruer med fint utsyn. Vidare tok me ferge frå Tømmervåg til Seivika. No har me tatt inn på Byskogen camping, 7 km frå Kristiansund. I morgon skal me sykle vidare på Atlanterhavsruta. Dette har me begge gleda oss til. Me håpar at været blir bra i morgon.