Hopp til innhold

Historien om Skolewiki

24. november 2005 jobbet Rudi, Alexander og meg med skolearbeid i studiearealet på Dalane vgs. Denne torsdagen skulle bli starten på Skolewikis historie. Et av fagene vi hadde da var "Øki" (Økonomi og informasjonsbehandling). Rudi hadde noen dager i forveien lekt med tanken på å opprette en wiki. Den skulle hete "Wikinomi" og inneholde sammendrag fra Øki-faget. Tanken var at alle som ville kunne bidra, og resultatet kunne brukes ved repetisjon til eksamen i faget.

Ideen ga mersmak. Vi bestemte oss like greit for å lage en stor Skolewiki, hvor alle fag skulle ha hver sin kategori. Domenet Skolewiki.no ble kjøpt og MediaWiki ble installert. Tanken var at elever fra hele landet skulle bidra på samme måte som med Wikipedia. Skolewiki skulle vokse og bli en ressurs for skoleelever. I starten gikk det tregt. Faktisk ble det aldri skikkelig fart på wikien.

Vi skrev en del artikler selv, men bidrag fra andre var det dårlig med. En del oppgaver vi hadde på skolen ble lagt ut på wikien. Etter hvert ble det færre nye artikler. Unntaket var i spansk-kategorien. Her fortsatte vi med oppdateringer helt fram mot eksamen i tredje klasse. Resultatet ble satt sammen til en ganske omfattende regelbok som var til stor hjelp under prøver og eksamen.

Kort oppsummert ble resultatet at verken vi eller andre orket å bidra med nye artikler på grunn av den lave aktiviteten. En ond sirkel med andre ord. Da vi var ferdige med videregående skole stoppet det helt opp. Vi ble opptatt med folkehøgskoler og militærtjeneste. Av de få bidragene fra andre var de fleste useriøse. Likevel holdt vi det gående helt til 1. september 2009. Da ble Skolewiki tatt "av lufta" for godt.

Skolewiki satte kanskje ikke dype spor etter seg, men noen små har det blitt. Skolewiki var blant annet en av de første Skolewikier i Norge, om ikke den første. I tillegg har den blitt nevnt i presentasjoner som Web 2.0-teknologi i skolen, bruk av digitale verktøy i skolen og Cappelen Damm har lenket til Skolewiki. Nettstedstatistikken viser at et sted mellom 50 og 150 besøkende hver dag var normalt for Skolewiki. Besøkstoppen var 17. august 2009, da noen la ut en lenke til siden fra Nettby. 2 366 besøkte Skolewiki denne dagen.

Side søkeordstatistikk kan være interessant, lister jeg her opp de ti mest bruke søkeordene som ført til besøk på Skolewiki i 2009:

1. Kåseri (1 284)
2. Tall på spansk (466)
3. Kjennetegn novelle (357)
4. Ferielønn (305)
5. Novelle kjennetegn (282)
6. Skolewiki (267)
7. Matteregler 236)
8. Spanske tall (203)
9. Studieteknikker (162)
10. Forbrukerloven (151)

Hvorfor ble Skolewiki aldri den suksessen vi håpet på? Jeg tror kombinasjonen av dårlig markedsføring og lav aktivitet er hovedårsakene. Vi kunne registrert Skolewiki i flere nettkataloger, vært aktive i sosiale medier som Facebook og Twitter og prøvd å få til et slags samarbeid med andre relaterte skolesider. Litt av grunnen til lite bruk av disse skyldes at Twitter dukket opp først året etter (2006) og Facebook var et ganske nytt fenomen (2004). I tillegg kunne vi arbeidet hardere for å rekruttere faste bidragsytere. Kanskje forsøke å få til et slags samarbeid med skolen vi gikk på om bruk av Skolewiki i undervisning, både som kilde og publisering av oppgavebesvarelser på wikien.

Selv om Skolewiki aldri ble stort, lærte vi ganske mye. Å skrive artikler relatert til pensum er en fin måte å selv lære på. Litt forståelse av drifting og oppbygging av en wiki ble det også. I dag har ganske mange skoler selv opprettet egne wikier som brukes i undervisning.

3 kommentarer til “Historien om Skolewiki

  1. Tilbaketråkk: Skolewiki « Rudis Travbaneklubb

  2. Marcus Lauritsen

    Interessant, bra dere dokumenterer. Jeg var jo på skolewiki selv hahah!! Usikker på hvor mye jeg bidra, men likte hvertfall ideen. Tror kanskje jeg var administrator? Ønsker dere alt godt videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *