Hopp til innhold

Aku-Aku : Påskeøyas hemmelighet

«Jeg hadde ingen aku-aku. Ikke visste jeg hva en aku-aku var heller, så jeg ville neppe kunne brukt den om jeg hadde hatt en. På Påskeøya hadde alle fornuftige folk en aku-aku, og der fikk jeg en, jeg også. Men for øyeblikket holdt jeg på å organisere en reise nettopp dit, så jeg hadde ingen.»

Slik innleder Thor Heyerdahl i sin bok «Aku-Aku» om Påskeøyas hemmelighet. Boka ble utgitt i 1957 og handler om den første arkeologiske ekspedisjonen til Påskeøya (1955-1956). Thor Heyerdahl, lederen av ekspedisjonen, forteller om reisen i boka. Han skriver om egne tanker, opplevelser, arkeologiske funn og menneskene som bor på øya. Boka er blitt kritisert for å være skrevet som en eventyrhistorie, men dette gjør den bare mer spennende, synes jeg.

Bildet over er hentet fra boka og viser kjempestatuene som Påskeøya er kjent for. Heyerdahl fremlegger teorier om hvordan disse ble hugget ut, transportert over øya og satt opp. Noen teorier blir også testet ut i praksis. At noen av Heyerdahls teorier har blitt kritisert og motbevist i de senere årene kan være greit å ha i bakhodet når boka leses.

Statuene er imidlertid ikke alt øya har å by på. Ruiner, gamle inskripsjoner på trepinner, hemmelige familiehuler og spennende sagn med rot i virkeligheten er andre interessante funn som Heyerdahl skriver om. Absolutt en bok som anbefales! Den kan kjøpes i bokhandleren, men kan også kjøpes billig hos mange brukthandlere - noe jeg gjorde. «På jakt efter paradiset: Et år på en sydhavsøy» (1938) og «Kon-Tiki ekspedisjonen» (1948) anbefales også varmt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *