Hopp til innhold

Stoplesteinan

Jeg interesserer meg litt for gamle fortidsminner. For et par år siden hadde jeg planer om å lage en egen nettside, Fortidsminner i Dalane. Der skulle historien og beskrivelse av ulike fortidsminner presenteres. Siden ble det aldri noe av, derfor vil jeg legge ut noen bloggposter her om ulike fortidsminner i Dalane. Først ut er Stoplesteinan:

Stoplesteinan er Egersunds lille svar på Stonehenge. Steinsettingen består av 16 steiner som er plassert i en sirkel med en diameter på 21 meter. Steinblokkene er opp mot 1,20 meter høye og 1 meter brede. Den gamle ferdselsveien "St. Olavs vei" mellom Egersund og Sokndal går like ved fortidsminnet.

Det finnes to teorier om historien bak Stoplesteinan. I følge lokale historier ble steinsettingen brukt som tingsted under vikingtiden (800 - 1000 e.Kr.). At et fjell i nærheten heter "Tingknuten" styrker denne teorien. Utgravninger fra steinsettingen på 1930-tallet, samt utgravninger fra lignende steinsettinger i Norge, har funnet rester etter graver fra tidsperioden mellom slutten av bronsealderen og fram til slutten av jernalderen (500 f.Kr. - 600 e.Kr.). En kombinasjon av teoriene er også sannsynlig, at steinsettingen ble reist i forbindelse med en grav og at den ble brukt som tingsted under vikingtiden.

Stoplesteinan ligger på østsiden av Årstaddalen i Eigersund kommune. Det er enklest å ta seg hit ved å ta av fra Sokndalsveien (Rv. 44) ved Bohus og så gå opp Skårabrekkå til du er ved veiens slutt helt øverst. Følg deretter sti rett opp til Stoplesteinan. Det er reist et skilt 10-20 meter sydøst for steinsettingen.

  • Kart: Google Maps
  • Koordinater: 58°26′23″N, 6°00′51″E

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *