Hopp til innhold

På topp i Dalane 2010

Hvert år arrangerer Dalane Friluftsråd toppturer i Dalane, dvs. i kommunene Eigersund, Sokndal, Lund og Bjerkreim. Turene blir merket, bok og klippetang plassert på toppen og toppturskjema levert til alle som vil gå turene. I år var det 21 toppturer. Turene er alt fra 2 til 11 km lange og tar alt fra 45 minutter til 6 timer. Tidligere år har jeg gått noen få toppturer. I år endte jeg opp med å gå alle sammen. En del turer er gått sammen med Egersund Røde Kors, noen med turkamerater og noen alene.

Her er en liste over alle turene: Foreknuten, Ravnafjellet, Solbjørgsniben, Vinjakula, Skarkaknuten, Storlibu, Varden, Store-Skykula, Jonsokknuden, Ravnafjellet, Årstadfjellet, Gursli gruver, A-knipen, Gullbergtuva, Solknuden, Espelistølen, Fløyknuten, Hellersheia, Statens Varde, Årosåsen og Jibbeheia.

I tillegg til frisk luft, god trening og fantastisk utsikt har jeg sett en del dyreliv på turene. Blant annet har jeg møtte på flere huggormer, en slettsnok, mus, stålorm, frosker, rådyr, tiur/orrhane (litt usikker) og ravn (Ravnafjellet levde opp til navnet sitt). I tillegg en hel haug med sauer, geiter og kyr.

Noen utvalgte turer med bilder:

Vinjakula (907 moh)

Høyeste topp i Dalane, men også Bjerkreim kommune. Veldig bratt oppstigning, starter på ca. 200 moh og ender på 907 moh). Det er 700 høydemeter. Fantastisk utsikt!

Hellersheia (315 moh)

Flott og luftig tur med utgangspunkt fra Helleren i Jøssingfjorden. Ruta går opp fjellsiden til utkikkspunktet på toppen, over veien og videre oppover. Flott utsikt og bratte fjellsider. Bilde er postet tidligere.

Årosåsen (178 moh)

Toppen ligger helt nede ved havet og gir god utsikt over det vakre kystlandskapet.

Espelistølen (450 moh)

Ikke et toppunkt, men spennende tur til den gamle heiegården Espelistøl. Oppdyrkede jorder, gamle kvernhus, grunnmurer og restaurerte er noe av det man ser på turen gjennom kulturlandskapet.

Store-Skykula (906 moh)

Denne turen gikk jeg to ganger. Først en gang med Røde Kors og så en gang med noen kamerater. Ingen av gangene fikk vi sett noe som helst fra toppen grunnet tett tåke. Litt kjedelig med tanke på at dette er høyeste punkt i Eigersund kommune. Satser på å sykle opp på veien en gang det er fint vær for å titte på utsikten. Eventuelt gå den på ski fra Mydland en vinter.

Se bilde og les mer her.

Til slutt et stilig bilde av litt kunst jeg gikk forbi på vei opp til A-knipen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *