Hopp til innhold

Orgel

I faget «Elektronikk, introduksjon» på NTNU har vi hatt en ganske spennende prosjektoppgave denne våren. Oppgaven gikk ut på å dimensjonere og bygge et elektronisk orgel. Det skulle drives av et 9V-batteri og kunne spille minst en oktav. Resultatet ser du på bildet under.

Vi bygde litt ekstra på orgelet ut over oppgaven. Overbygget i tre og plasseringen av tangentene på klaviaturet slik at det lignet et skikkelig orgel var ikke et krav. Det elektriske orgelet består av en astabil vippe som åpner og lukker en transistor med ønsket frekvens. Transistoren slår av og på strømmen gjennom høyttaleren. Ved å trykke på en tangent, kobles en motstand inn i kretsen slik at riktig frekvens for akkurat den noten spilles i høyttaleren. To variable motstander gjør det mulig å stemme pianoet og justere volumet. I tillegg la vi inn en 3,5-mini-jack-utgang slik at hodetelefoner kan kobles til. Jeg synes lyden i orgelet ble bra, spesielt ved bruk av hodetelefoner. Under er et bilde som viser omtrent hvordan det ble seende ut inni.

2 kommentarer til “Orgel

  1. Tore

    Jeg tror jeg skulle klart å lage det igjen. De eneste problemet tror jeg ville vært å skaffe tangentene. Disse var spesiallaget, men en ledning ville for så vidt gjort samme nytten. Vi var tre stk. på gruppen og alle gjorde litt av hvert. Loddet, bygget, regnet, tenkte og skrev på rapporten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *