Hopp til innhold

Men hva når ikke et eneste menneske er til stede under bisettelsen?


Kristopher Schau er arbeidsledig. Han bestemmer seg for å gå i offentlige begravelser. Dette er ikke slik vi kjenner Schau. Han skriver om mennesker som dør i ensomhet. Boken er helt fri for humor. Dette er alvor. Spesielt interessant er det å få et innblikk i hodet til Schau, for eksempel når han reflekterer over hvordan kjendisstatusen påvirker inntrykket folk får av hans prosjekt. Denne lille boken anbefales varmt!

7

Lars Verket skriver på sin nettside Bokoman at nordmenn i gjennomsnitt bruker 2 timer og 32 minutter hver dag på å se TV (tall fra SSB). Det er mye! Det tilsvarer litt over 10 % av døgnet, og dermed at 10 % av livet går med til å se på TV. Lars Verket byttet ut TV-titting med bøker. Selv ser jeg nok ikke mer enn knappe to timer TV i løpet av en uke, vil jeg tro, men det hender det blir noen timer foran PC-skjermen. Mye lesing skal det bli framover. I alle fall i juleferien. Her er min leseliste:

  • The Hitchhiker's Guide to the Galaxy - Douglas Adams
  • 1984 - George Orwell
  • Harry Potter-bøkene
  • Pan - Knut Hamsun
  • Murmanskaffæren - Bjørn Kjos
  • Den hemmelige kokken - Mats-Eric Nilsson
  • Kanskje noe av Nansen?
  • På vei til en venn - Niels Fredrik Dahl
  • Tomannsbu - Per Thomsen
  • Bakenfor alle farger - Karsten Alnæs
  • Til fots gjennom Alaska - Lars Monsen
  • I Nansens fotspor - Børge Ousland
  • På vegne av venner - Kristopher Schau
  • Naturfoto - Ole Jørgen Liodden
  • Padleguide for Dalane - Lars Verket
  • M. Kanne & Søn - Einar O. Risa

Oppdatert 12. januar.

- Vi dorger sjelden opp så fin vin. Vanligvis må vi ta disse røverne med stang. Men jeg har pilket en Rioja på denne størrelsen. Da brukte jeg en tapert fortom som toppshot. Null komma åtte millimeter monofiltament fortom agnet med fettsmurt renneløkke.

Trygdesnylterboken er skrevet av Eskil Aasmul, mannen bak Rølerbloggen. Og nei, det er ikke en gaid eller håndbok til trygdesnylting. Det er en roman om trygdesnylteren Roger og hans liv i Homedal. Han spiller psykotisk for å motta trygd, som mange av de andre Homedalingene. Teoriene hans om en mystisk statlig etat som styrer landet fører han på flukt fra samfunnet. Han starter et liv i skjul på loftet av det lokale kjøpesenteret. Her er det også andre som gjemmer seg og lever av det de får fisket opp fra butikkene.

Boken er morsom og historien som fortelles er ganske absurd. Den inneholder mange sprø personligheter og ville teorier. Dessuten er den gratis! Last ned gratis som PDF fra Rølerbloggen. Synes du, som meg, at det er litt mer praktisk med en liten bok, kan papirversjon kjøpes for en billig penge.

1

Morten Lie Wold har skrevet boka om hans over tre år lange jordomseiling med seilbåten S/Y Blaatur. Fra sykehussengen noen år tidligere bestemte han seg for å leve ut drømmene sine. Et fall fra et klatrehinder resulterte i at Morten knakk ryggen og ikke kunne røre bena. Etter lange sykehusopphold og rehabilitering gjennomførte han politiskolen og la så ut på jordomseiling.

Morten og besetningen ombord velger ikke den vanligste reiseruta. Bortgjemte stillehavsøyer, lite besøkte landsbyer og minst mulig turisme er steder som besøkes. Action og masseslagsmål i Afrika, dykking med fisker, hvaler og seler, korrupsjon og orkan på sjøen er noe av det mannskapet får oppleve på turen. Rett og slett en godt skrevet bok om det å leve ut drømmene sine. Undertittel: "frykt er midlertidig - anger er for alltid". En inspirerende bok som anbefales på det sterkeste!

«Jeg hadde ingen aku-aku. Ikke visste jeg hva en aku-aku var heller, så jeg ville neppe kunne brukt den om jeg hadde hatt en. På Påskeøya hadde alle fornuftige folk en aku-aku, og der fikk jeg en, jeg også. Men for øyeblikket holdt jeg på å organisere en reise nettopp dit, så jeg hadde ingen.»

Slik innleder Thor Heyerdahl i sin bok «Aku-Aku» om Påskeøyas hemmelighet. Boka ble utgitt i 1957 og handler om den første arkeologiske ekspedisjonen til Påskeøya (1955-1956). Thor Heyerdahl, lederen av ekspedisjonen, forteller om reisen i boka. Han skriver om egne tanker, opplevelser, arkeologiske funn og menneskene som bor på øya. Boka er blitt kritisert for å være skrevet som en eventyrhistorie, men dette gjør den bare mer spennende, synes jeg.

Bildet over er hentet fra boka og viser kjempestatuene som Påskeøya er kjent for. Heyerdahl fremlegger teorier om hvordan disse ble hugget ut, transportert over øya og satt opp. Noen teorier blir også testet ut i praksis. At noen av Heyerdahls teorier har blitt kritisert og motbevist i de senere årene kan være greit å ha i bakhodet når boka leses.

Statuene er imidlertid ikke alt øya har å by på. Ruiner, gamle inskripsjoner på trepinner, hemmelige familiehuler og spennende sagn med rot i virkeligheten er andre interessante funn som Heyerdahl skriver om. Absolutt en bok som anbefales! Den kan kjøpes i bokhandleren, men kan også kjøpes billig hos mange brukthandlere - noe jeg gjorde. «På jakt efter paradiset: Et år på en sydhavsøy» (1938) og «Kon-Tiki ekspedisjonen» (1948) anbefales også varmt.