Hopp til innhold

Forrige søndag var jeg, sammen med Karsten og Priska fra TSSG, på en fantastisk skitur i Bymarka i Trondheim. Vi startet fra Byåsen butikksenter kl. 10.30 og gikk i oppover mot Geitfjellet (416 m.o.h.). Temperaturen lå på ca. -10 grader, himmelen var skyfri og vinden helt fraværende. Perfekt vær og føre for skitur med andre ord! Vi nådde toppen av Geitfjellet etter en fin oppstigning. På forhånd hadde vi bestemt oss for å gå en langtur med en del innslag av topper. Veien videre gikk mot Stadsheia (454 m.o.h.) og Herbernheia (458 m.o.h.). Dette området var virkelig en gjemt perle! Et flott skogsområde med lite ferdsel.

Etter en litt bratt nedkjøring satte vi kursen mot Elgsethytta. Her tok vi en liten matpause før vi fortsatte mot Bosbergheia (537 m.o.h.). Det begynte å nærme seg solnedgang, så etter litt fotografering og signering i turboka på toppen, fortsatte vi mot turens store mål, Storheia (565 m.o.h.). Dette er faktisk Trondheim kommunes høyeste punkt (en kommunetoppen). Vi fikk se en flott solnedgang, før vi kjørte nedover mot Vintervatnet og videre til Lian. Herfra tok vi trikken hjemover litt over kl. 18.


Foto: TV2.no

Gutta på tur gjorde comeback med selveste Kongen som gjest. Bakgrunnen for programmet er at Arne Brimi ble spurt av Kongen om de ikke skulle lage flere Gutta på tur-programmer da han ble ridder av St. Olavs Orden. Brimi svarte at de skulle de dersom Kongen ble med på tur. Og tur ble det! De dro på laksefiske til Vefsna-vassdraget. Vi er heldige som har en så kul konge her i landet. Programmet ble sendt på TV2 tirsdag 21. desember. Gikk du glipp av det kan du se reprisen mandag 27. desember 21:40. En annen mulighet kan være å spørre YouTube.

3

Skitur til Mjåvassknuten (843 moh) i dag. Jeg kjørte til Mydland, gikk på ski opp "brekkå", videre forbi Røde Kors-hytten og opp til Mjåvassknuten. En fantastisk tur! Solen skein fra skyfri himmel og det var helt vindstille. Dette gjorde at de 20 kuldegradene ikke føltes så kalde ut. Føret var bra med hardt underlag og puddersnø på toppen, perfekt for nedkjøringen. Siden det kom litt snø i natt og veldig få bruker dette området så tidlig i sesongen, var det ingen skispor i området. De sporene jeg kom over var fra elg, hare, rev? og mus. I tillegg møtte jeg på et ekorn. Det er ganske spesielt å være helt alene i et så stort område. Den eneste lyden jeg kunne høre var hjertet mitt som slo.


Soloppgang


Utsikt fra toppen


Ingen andre skispor

Egentlig skulle jeg klatre med Hjelpekorpset i går, men det ble avlyst. Derfor tok jeg meg heller en skitur i Estenstadmarka for å test skiføret. Estenstadmarka ligger sør-øst for Trondheim og kan by på mange fine turløyper. En del av disse er lysløype.  Det var nok snø for å gå på ski. Jeg smurte med Blå ekstra, og det fungerte veldig bra. God gli og godt feste. Siden det gikk så bra endte jeg opp på Estenstadhytta, en tur på litt over 5 km hver vei. Fra toppen er det fin utsikt over Trondheim:

1

Nå har jeg nettopp kommet hjem fra JOTA/JOTI-arrangement for speidere hvor jeg var med som arrangør. Det går ut på å kommunisere med andre speidere over Internett eller amatørradio. På Internett brukte vi IRC, mens vi fikk hjelp av ARK (Akademisk Radioklubb) med amatørradio. I tillegg hadde vi aktiviteter hvor speiderne fikk prøve å bygge morseapparat, teste geocaching og radiopeileorientering. Det virket som om speiderne hadde det kjekt og synes det de fikk gjøre var kult.

Geocaching går kort fortalt ut på å finne gjemte poster (cacher) ved hjelp av GPS og koordinater som hentes fra Internett. I cachen ligger det en loggbok hvor man skriver navet sitt. I tillegg registrerer man besøket på den offisielle Geocaching-nettsiden. Her hentes også koordinatene.  Les mer om geocaching her.

For at speiderne skulle få testet ut geocaching hadde jeg lagd til to cacher som jeg gjemte i skogen lørdags morgen. Jeg lagret koordinatene på GPS-en og tilbake på speiderhytten publiserte jeg disse på nettsiden for geocaching. På forhånd visste jeg at det gikk prestisje i å finne cachen som første person og tenkte det hadde vært gøy hvis cachen ble besøkt av andre i løpet av helgen. De første koordinatene ble publisert 09:45. Det gikk knapt en time før førstemann hadde besøkt cachen! At noen sjekket geocaching-nettsiden og oppdaget cachen, tok seg til Bymarka og fant cachen i løpet av 58 minutter er ikke annet enn imponerende. I løpet av lørdagen ble den funnet av 4  geocachere. I dag har 2 stk. registrert sitt besøk. Cache nr. 2, som ble publisert litt senere på lørdagen, har til nå hatt 4 besøk. Ganske kult å tenke på at noen kanskje tok turen i skogen på grunn av cachene vi la ut.

7

Denne helgen var jeg på moskussafari med Trondheimstudentenes Speidergruppe. Vi var en gjeng på 16 stk. som reiste til Kongsvoll og tok turen inn i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Fredagen gikk med til transport til Kongsvoll og turen opp til leirplassen som vi etablerte på ca. 1200 m.o.h. Den første natten bestemte jeg meg for å sove ute under åpen himmel. Først og fremst fordi stjernehimmelen var helt fantastisk! Også litt for å teste om jeg holdt varmen i soveposen og jervenduken. Jeg sovnet etter 5 stjerneskudd og holdt varmen gjennom hele natta selv om det var litt vind og noen kuldegrader.

Fargene og soloppgangen morgenen etter var nesten like flott som stjernehimmelen kvelden før. Himmelen var klar og etterhvert varmet solen. Denne dagen satte halvparten av oss kursen mot Snøhetta (2286 m.o.h.). Vi gikk ikke mange hundremeter før vi fikk øye på den første moskusflokken. Det var ca. 10 store og små moskuser. Dyrene er utrolig stilige og minner litt om en gjenglemt art fra istiden. På veien videre gikk vi forbi to til moskusflokker, i tillegg til en helg haug mus og lemen (det er lemenår i år). Da vi nærmet oss toppen av Snøhetta måtte vi gå et stykke på snø og is. Isen gjorde det litt vanskelig å gå. Etter litt over 7 timer på tur nådde vi toppunktet og ble møtt av en majestetisk utsikt og litt magisk lys. Litt fotografering i den kalde vinden ble det tid til før vi satte kursen nedover mot leirplassen. Det ble mørkt før vi kom fram. I mørket gikk vi faktisk på en moskusflokk, men det gikk greit. I leiren spiste vi middag før vi tok kveld. Denne gangen inne i telt på grunn av mye vind.

Været på søndagen var også bra. Det ble en rolig dag med litt småtur, fotografering, rydding og pakking før vi gikk nedover og tilbake til Kongsvoll. Ved stasjonen lagde vi middag og kjørte etterpå fornøyd hjemover.

Før turen hadde jeg bestemt meg for å ta mange bilder. Derfor feste jeg speilreflekskameraet lett tilgjengelig på sekken og hadde det stort sett alltid tilgjengelig. Resultatet ble 187 bilder. Her er noen av bildene fra turen:


Fine høstfarger


Fint å våkne opp til dette. Tatt fra soveposen.


Dagens turmål: Snøhetta


Lemen er kule dyr


Moskus og Snøhetta i bakgrunnen


Is og vind hadde skapt noen kule formasjoner


Utsikt fra toppen i spesielt lys.

2

Forrige helg var jeg på introtur, og denne helga var jeg på klatretur med studentspeidergruppa i Trondheim. Introturen gikk som vanlig til speiderhytta vår Duddelibu. På programmet stod tur, (god) mat, badstue, sang og sosialisering. En kjekk tur! Helga etter var vi 5 stk. som klatret Munken. Det er en klatresti langs en oppspent wire. Dykambassaden, aktivitetssenteret bak klatrestien, skryter av at ruta er Nord-Europas lengste med sine 950 meter. Absolutt en spennende og luftig klatretur! Turen anbefales, men det kan være greit med litt klatreerfaring eller i det minste litt turerfaring siden ruta er ganske krevende.

Bilder fra introturen:


Minner litt om et maleri?

Klatreturen:


Flott utsikt mot Trondheim.


Utsikt fra toppen etter 500 høydemeter.